Com organitzar un esdeveniment esportiu

Organitzar un esdeveniment esportiu, un torneig o una trobada és d’un aquells moments especials per gaudir amb els companys i lluir el que s’ha après durant la temporada, es converteix en un moment molt important per al creixement i les experiències dels participants i el desenvolupament de les entitats i empreses.

Si algun cop ja has organitzat, o intentat organitzar, un esdeveniment esportiu ja sabràs de que parlem, però si mai ho has fet, pot arribar a ser molt complexa degut als múltiples factors i variables que hem de tenir en compte.

Hi ha molts tipus de torneigs i esdeveniments esportius amb totes les seves variants, però el que hem de tenir clar és que en tots la clau és la preparació i l’organització.

Conèixer els procediments, aplicar-los i desenvolupar l’esdeveniment de forma ordenada ens permetrà una planificació eficient i podrem assolir els resultats desitjats.

Fixar uns objectius concrets i clars per al nostre esdeveniment és un bon pont de partida. Ens haurem de respondre les següents preguntes.

Definir l’esport.

Primer de tot s’ha de tenir en compte l’esport i les disciplines que es practicaran durant l’esdeveniment ja que cada disciplina té les seves normes i regles, nombre de participants, característiques, instal·lacions… en cas d’adaptar la normativa, és important que tots els participants les coneguin.

No és el mateix un partit de bàsquet, que un 3×3.

Quin participant volem?

Es tracta de concretar el participant objectiu de l’esdeveniment, a qui ens dirigim?

En funció del públic objectiu, el torneig haurà d’adaptar-se de diferents maneres.

Conèixer bé el públic objectiu dels participants dels quals disposem ens ajudarà a definir millor l’esdeveniment, el model de competició, mínim d’inscripcions…

Per exemple, si és un esdeveniment on atraiem famílies i menors del club es poden realitzar activitats esportives complementàries on no sigui tan important l’habilitat en l’esport si no la versatilitat de les activitats perquè les famílies gaudeixin junts, o si al contrari és un esdeveniment corporatiu on  participen els treballadors i directius de l’empresa, un servei de càtering i degustació ens ajudarà a més a establir i enfortir les relacions entre els treballadors.

Fixar terminis

Quan no tens experiència en com organitzar un torneig, pots tenir molts problemes en dates i terminis. Per a això, planifica tots els passos a donar previs al torneig i durant el torneig, per portar un seguiment.

Serà molt important, sobretot, quan unes tasques depenguin d’altres, i sigui necessari portar un control i seguiment d’aquest tipus.

Nomenar responsables

No serveix de res saber com organitzar un torneig si no comptes amb un equip de treball que es responsabilitzi de cada àrea de la planificació, i que tingui tota la teva confiança.

Cada responsable d’àrea, serà qui vetlli pel compliment de les tasques, de manera que ha de comptar amb uns coneixements, experiència i capacitat de lideratge suficients per a exercir aquest paper.

És recomanable que hi hagi tants responsables com àrees d’intervenció, per evitar que tot el pes recaigui sobre uns pocs i així garantir un millor rendiment en l’organització del torneig.

Quin és el nostre objectiu?

Conèixer que és el que volem aconseguir amb l’esdeveniment ens ajudarà a concretar molt millor el model i la competició.

Volem un esdeveniment amb caràcter social? On l’objectiu es reforçar els vincles de companyonia, solidaritat, convivència i ser un punt de trobada per la gent del nostre entorn.

O d’altra banda, volem un esdeveniment competitiu? Un esdeveniment on els resultats i les classificacions prenguin major protagonisme per ser un dels 3 millors.

Definir bé el punt de competició-social entre tota l’escala d’opcions ens ajudaran a establir molt millor el model final de l’esdeveniment i trobar l’equilibri just perquè sigui un èxit per tothom.

Cuidem del jugador

Finalment, és important registrar tot el relacionat amb els jugadors que participaran en el torneig: el pitjor que pot passar quan organitzes un torneig és no tenir cura del participant, ja que ha fet l’esforç d’acudir, ha pagat la quota d’inscripció i ha dipositat tota la seva confiança a un esdeveniment especial.

No tornar aquest valor afegit, o simplement situar per sota del seu llindar d’expectatives, significa la pèrdua d’aquest jugador per a futures edicions.

Oferir equipació i material esportiu de qualitat, serveis de fisioteràpia, aigües, càtering … tota l’organització està per gaudir-ho i sigui un dia especial per tots.

Escollir el recinte

És important buscar que les instal·lacions s’adaptin a l’esport escollit i al tipus de participant; no és el mateix organitzar un torneig o una trobada d’iniciació, que per a jugadors federats o preferents.

Això sembla una cosa obvia de comprendre i senzilla, però de vegades no es tenen en compte les característiques dels jugadors i del lloc, cal tenir cura dels jugadors i les condicions han de ser el més ajustades a les seves necessitats, si no acaben sent desfavorables i es genera un clima d’insatisfacció.

D’altra banda, és important la capacitat d’adaptació a l’entorn. Molts cops ens hem d’adaptar al que tenim i no per això deixar de crear les millors experiències.

Dissenyar estratègies de comunicació adreçades al públic objectiu.

La promoció durant setmanes i mesos previs permet que es difongui la realització del nostre esdeveniment.

La premissa és molt clara: si no es comunica, no existeix.

Tenint clar a qui ens dirigim, cal utilitzar el mitjà de comunicació adequat, serà fonamental en aquest punt utilitzar els canals de comunicació interns.

Cal centrar-se a arribar al nostre públic objectiu d’una manera molt local i directa, sense que el missatge es perdi entre la immensitat d’impactes publicitaris que rebem diàriament.Cal també dissenyar els protocols d’inscripció i la seva efectivitat. El participant ha de veure i trobar la manera més còmode per inscriure’s.

Quin impacte volem?

Més enllà de l’esdeveniment i les activitats en si, també és important saber i conèixer quins valors volem transmetre en ell.

En cada esdeveniment s’hi relacionen una sèrie de valors, actituds i reputacions que ens poden ajudar a aconseguir els nostres objectius. Aquests valors ens identifiquen i ajuden a l’entitat, a l’empresa, a relacionar-se en ells i establir vincles afectius i de pertinença entre als seus participants, potenciant la vostra marca empresa.

Dins l’impacte del nostre esdeveniment també hem de definir la seva difusió i la seva participació.

Volem obrir l’esdeveniment al públic, que vingui qui es pugui sentir interpel·lat, o preferim un esdeveniment corporatiu pels nostres.

Aquestes respostes ens poden ajudar a concretar una estratègia o una altre en la creació de pàgines web, bloc,  xarxes socials, publicitat…

Quin és el nostre objectiu econòmic?

Els pressupostos s’han de fixar fins al més mínim detall i han de recollir tots les despeses que puguem tenir abans, durant i desprès de l’esdeveniment.

És important que els responsables de les diferents àrees, competició, social, infraestructura, càtering… disposin de vàries opcions per poder escollir i ajustar el pressupost a l’objectiu final per tindre èxit en l’esdeveniment. 

Hem de conèixer molt bé totes les despeses i marcar, si cal, un mínim de participació per valorar la viabilitat del esdeveniment, sempre partint dels nostres objectius i marges.

Som experts en gestió esportiva i sabem que organitzar un esdeveniment requereix temps i experiència. No obstant hem de tindre en compte el valor afegit que aporta als nostres treballadors i socis, crear vincles de pertinença i emocions depèn de nosaltres.

Diferents programes i esdeveniments esportius, convivència, emoció i salut.

  • Basketball experience 3×3.
  • Torneig a mida.
  • Campus i casals.
  • Cursos i xerrades.
  • Tallers i clínics.
  • Business&Sports per les empreses.

Pregunteu per el vostre esdeveniment o activitat i nosaltres ens possarem en contacte amb vosaltres per organitzar-lo.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Cycnus Serveis

Cycnus Serveis

Experiències a mida

Cycnus

Objectius intel·ligents

Durant aquests dies els nostres hàbits i rutines han canviat dràsticament. Una bona manera de passar aquests dies és establir una sèrie d’objectius, rutines i hàbits que ens ajudin a mantenir-nos serens, tranquils i en forma. Leer Más

Llegir més »