Tècniques de relaxació i activació

En l’àmbit de l’esport moltes vegades ens trobem en situacions d’estres, d’ansietat, on les nostres pulsacions i els nervis no ens permeten inspirar i pendre les decisions correctes.

L’esportista i l’entrenador, també, ha de ser capaç d’aplicar métodes d’activiació muscular, articular i de pulsacions que li permetin realitzar l’esforç i aplicar la tècnica de manera eficaç, així com també un control de les emocions, l’ansietat, l’estrès provocat per la competició amb tècniques de relaxació per millorar la presa de decisions.

Relaxació

Els efectes de les tècniques de relaxació s’ha comprovat que intervenen en els processos fisiològics relacionats amb l’ansietat com són la freqüència cardíaca i respiratòria, el consum d’oxigen, la tensió muscular tònica i la transmissió dèrmica i tensió arterial.

En les tècniques de relaxació podem trobar una solució ideal per alleujar l’estrès, l’ansietat i les tensions que ens produeix la competició.

Les tècniques més utilitzades són les de la relaxació progressiva de Jacobson (1929), l‘entrenament autogen de Schultz (1932).

El ioga també es considera una tècnica de relaxació mental, perquè ens ajuda a aconseguir una millor respiració, alleujant la tensió muscular que, a més, col·labora en la reducció de l’estrès.

Activació

Una de les habilitats psicològiques fonamentals per augmentar el rendiment d’un esportista és el control de l’activació.

L’activació és una energización fisiològica i psicològica general, que varia en intensitat al llarg d’un continu. En l’estat de vigília, s’estendria des d’un estat de màxima calma i relaxació, fins a un estat de màxima alerta, tensió i excitació.

El nivell d’activació influeix en el rendiment dels esportistes afectant el seu funcionament físic i psicològic.
Pel que fa a l’funcionament físic, repercuteix en aspectes com la tensió muscular, la mobilització d’energia, la coordinació motriu.

Pel que fa a l’funcionament psicològic, influeix, fonamentalment, en la conducta atencional i els processos cognitius implicats en el processament de la informació, les operacions mentals i la presa de decisions.

Añade aquí tu texto de cabecera

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Cycnus Sports Camp

Cycnus Sports Camp

Escola esportiva

Cycnus

Objectius intel·ligents

Durant aquests dies els nostres hàbits i rutines han canviat dràsticament. Una bona manera de passar aquests dies és establir una sèrie d’objectius, rutines i hàbits que ens ajudin a mantenir-nos serens, tranquils i en forma. Leer Más

Llegir més »